2009-04-02

- Säg nej till Förnedringskassan. Gå med i RESURS!

----- Original Message -----
From: Mats Eriksson
To: Expressen; Dagens Nyheter ; Arbetarbladet; Annonsbladet; Aftonbladet; Gefle Dagblad; Försäkringskassan
Sent: Thursday, April 02, 2009 12:19 PM
Subject: Insändare




Det är dags att sätta hårt mot hårt och säga definitivt NEJ till Försäkringskassans metoder att driva sjuka till självmord.

Försäkringskassan är idag ingenting annat än någon form av likvideringsmaskin! Vi har kunnat se att det gått så långt att t om cancersjuka som går på cellgiftsbehandling fråntas sin rätt till försörjning via sjukersättning! Det är ingen överdrift att säga att de som sitter och fattar sådana beslut är sjukast av alla, mentalt! Om man är så fruktansvärrt empatilös och mekanisk att man tar bort försörjningsmöjligheten för en cancersjuk så kan det drabba precis vem som helst!
Det är många idag som tvingas till fruktansvärda plågor dagligen av försäkringskassans totalt omänskliga maskineri!
Är det meningen att vi skall drivas till självmord? Det verkar inte bättre än att det just det som är meningen!


En undran jag personligen har är om det finns något parti idag som är beredd att driva frågan att avskaffa det sinnessjuka systemet med försäkringskasse"läkare"? "Läkare" som aldrig ens träffat patienterna och dessutom är omöjliga att få tag på eller ställa till svars för felaktiga beslut! "Läkare" som helt och hållet inkompensförklarar de familjeläkare som känner sina patienter samt med ett enda penndrag nonchalerar både familjeläkaren och expertutredningar. "Läkare" som friskskriver bevisligen sjuka och handikappade!

Det är dags att säga ifrån och ta kamp för den självklara mänskliga rättigheten att få vara sjuk med sjukersätting!
- Gå med i RESURS som är ett partipolitiskt obundet nätverk vars syfte är att lyfta fram och bevaka sjuka och utsattas rättigheter i Sverige. http://resurs.ning.com


Hälsningar 610620-1434. En av många drabbade!


Relaterat:
- Sociala Medborgargardet för Allas Rätt Till Acceptabel Social Trygghet
- RESURS, Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället

---

Skickade frågan till: Vänsterpartiet; Kristdemokraterna; Socialdemokraterna; Folkpartiet; Moderaterna; Miljöpartiet; Centerpartiet; Kommunistiska partiet.
Svar:
----- Original Message -----
From: Kommunistiska partiet, Tobias Forsberg
To: Mats Eriksson
Sent: Sunday, April 05, 2009 9:17 AM
Subject: svar på fråga kring försäkringsk.


Hejsan Mats!

Den fråga du säller är intressant och framförallt är den tes du driver i din insändare värd att ta fasta på! Försäkringskassan har, precis som de flesta statliga organisationer, blivit utsatta för nedskäringar utan dess like. Denna nedskäringshyster har medfört att det problem inom försäkringskassan du beskriver, "läkarna", blivit tvungna att fungera som en "likvideringsmaskin" allt efter den högerstyrda regelboken. Detta är givetvis horribelt och framförallt omänskligt. Det är förnedrande för de drabbade och inte minst olämpligt i en tid som nu. Jag skall grovt försöka sammanfatta Kommunistiska partiets ståndpunkt i frågan.

Vi kommunistiska partiet säger nej till nedskärningar och omänskligt beteende! Läkarna agerar tyvärr efter direktiv från högerregeringen och dess allierade i samhället! Det är med andra ord föga förvånande att försäkringskassan börjar jaga sjuka för att uppfylla Reinfeldts drömmar om en "så kallad" arbetslinje. Kommunistiska partiet ser saken utifrån ett annat perspektiv. Är man sjuk så är man! Låt de sjuka bli friska innan de sätts i arbete. En folkhälsa att vara stolt över är målet. Tyvärr är detta inte ett gripbart mål med tanke på den sittande regeringen (redan den förra lade grunden för den sjuka sits vi befinner oss i idag!). Det behövs snarare mer resurser till försäkringskassan och andra samhällsnyttiga instanser så att de kan fungera så som de borde. En fungerande offentlig sektor som ser till allmännyttan istället för de rika och välbärgade. En samhällsnytta som sätter arbetarklassen främst.

Allt för många röster har framkommit om hur de blivit nekade av försäkringskassan på grund av att de inte varit tillräckligt sjuk. Frågan är hur länge detta eländiga spektakel kommer få fortsätta?

Hoppas du är nöjd med svaret Mats. Du får givetvis höra av dig om du har fler frågor eller annat som intresserar dig. Jag bad en partikamrat att kontakta dig för fylligare information. Han hade tydligen pratat med dig sedan tidigare. Ola Kuremyr heter han.

Hälsningar Tobias Forsberg, Kommunistiska Partiet

---

2009-04-06
Idag ringde kundansvarige på försäkringskassan och vi hade en lång diskussion. Skall försöka anordna ett möte med af-mig själv och fk, inte för att jag tror det hjälper men alla sätt är bra utom dom dåliga ...

---

----- Original Message -----
From: socialdemokraterna@riksdagen.se
To: Mats Eriksson
Sent: Monday, April 06, 2009 4:32 PM
Subject: mail.to@ ...


Hej Mats Tack för ditt mail.

Den borgerliga regeringen har gjort stora neddragningar på Försäkringskassans anslag för 2007 vilket lett till att 1 000 anställda har fått lämna Försäkringskassan i år. Detta innebär att många får vänta länge på sina utbetalningar från försäkringskassan. Detta anser vi är helt oacceptabelt. Det är mycket viktigt att sjukpenningärenden handläggs så snabbt som möjligt och enligt gällande lagstiftning. Den som är sjuk är
beroende av ersättningen för sin försörjning och att inte få de ersättningar man har rätt till kan vålla stora ekonomiska bekymmer för den som är sjuk. Det vi socialdemokrater nu gör är att både i motioner till riksdagen, frågor och interpellationer till den borgerliga regeringen påpeka att handläggningstiden hos försäkringskassorna måste minskas.

Med vänlig hälsning

Karin Berg
Socialdemokraterna (S)var direkt

---

----- Original Message -----
From: Moa Forstorp, Vänsterpartiet
To: Mats Eriksson
Sent: Wednesday, April 29, 2009 4:54 PM
Subject: Vb: Fråga om hur ni ser på försäkringskasseläkarsystemet


Hej Mats,

Tack för ditt mejl till Vänsterpartiet. Vi delar din kritik av de nuvarande reglerna. Regeringen skryter om ett minskat ohälsotal – men allt tyder på att människor hamnat i kläm. Enligt en undersökning från Sveriges kommuner och landsting har 70 procent av landets kommuner fått ökade kostnader för socialbidrag till följd av Försäkringskassans tuffare tillämpning. Att allt fler människor blir av med sin ersättning från sjukförsäkringen eller får avslag på sina ansökningar, beror på många faktorer.

I jakten på att minska sjukfrånvaron ifrågasätts allt oftare de sjukintyg som behandlande läkare utfärdar. Det medför att många förlorar sin ersättning. För att komma till rätta med detta är det viktigt att handläggarna på Försäkringskassan förhåller sig självständigt till försäkringsläkarnas utlåtanden. Försäkringskassans tjänstemän har en annan typ av erfarenhet och kompetens än den som försäkringsläkarna har, vilket är viktigt för bedömningen av ärendet. Försäkringsläkarnas utlåtande ska betraktas som en del av det underlag som ska ligga till grund för den helhetsbedömning som Försäkringskassan ska göra.

Det är den patientansvariga läkaren som ytterst ansvarar för kontinuitet och medicinsk kunskap om den enskilda patienten. Det är därför viktigt att betona patientansvarig läkares kunskap också för bedömningen av behovet för sjukskrivning. Försäkringsläkare eller andra granskande läkare som föreslagits utföra s.k. second opinion har bara den ansvariga läkarens journal som underlag för sin bedömning och saknar därmed kunskap om patientens specifika behov och förutsättningar.

Det är också avgörande för den försäkrades rättssäkerhet att försäkringsläkarna står under tillsyn. Därför har vi i Vänsterpartiet motionerat till riksdagen om att regeringen ska återkomma med förslag på tillsyn av försäkringsläkare.

Sammantaget menar vi att den så kallade rehabiliteringskedjan bättre kan beskrivas som en utsorteringskedja. Vi avvisar alla försämringar i sjukförsäkringen. Ingen människa blir friskare av fattigdom. Regeringen borde bekämpa ohälsan istället för att bekämpa ohälsotalet, och arbetslösheten istället för de arbetslösa.

Klyftorna växer nu med rasande fart i Sverige. Hoppas att du ansluter dig till Vänsterpartiet kamp för en ny regering och en ny politik i valet 2010.

Bästa hälsningar,
Moa Forstorp
Politisk sekreterare
Vänsterpartiets riksdagsgrupp

---

----- Original Message -----
From: Susanne Hagbard, Folkpartiet
To: Mats Eriksson
Sent: Wednesday, May 13, 2009 3:37 PM
Subject: Re: Fråga om hur ni ser på försäkringskasseläkarsystemet


Hej!

Tack för ditt mejl till Folkpartiet! Jag ber om ursäkt för att svaret har dröjt.

Försäkringsläkare är inget som alliansregeringen införde utan har funnits sedan 1995 och ersatte de så kallade förtroendeläkarna.
Riksförsäkringsverket ersattes samtidigt med den nya statliga myndigheten Försäkringskassan.

Försäkringsläkarens uppdrag är att som medicinskt sakkunnig bistå handläggaren med medicinsk information, till exempel i form av ett yttrande.
Försäkringsläkaren gör en bedömning av de medicinska underlag som inkommit till försäkringskassan. Försäkringsläkaren yttrar sig inte över den behandlande läkarens medicinska kompetens och ifrågasätter inte heller denna. Detta eftersom försäkringsläkaren gör ingen medicinsk bedömning utan en försäkringsmedicinsk. En försäkringsmedicinsk bedömning har sjukdomens konsekvenser för funktions- och aktivitetsförmågan som utgångspunkt och inte sjukdomen i sig.

Det har i flera undersökningar framkommit att många läkare anser sig ha svårt att bedöma arbetsförmåga framför allt på grund av man inte anser sig ha tillräckliga kunskaper om hur arbetet ser ut och vilka krav det ställer.

Försäkringskassans handläggare gör en egen utredning av arbetsförhållandena både med den försäkrade/patienten och med arbetsgivaren. Försäkringsläkaren är rådgivare åt handläggaren genom att hjälpa till att tolka hur de, i de medicinska underlagen, beskrivna funktions- och aktivitets-begränsningarna påverkar arbetsförmågan i det arbete som framgår av handläggarens utredning av arbetsförhållandena. Det är sedan
handläggaren som fattar beslut.

Jag vet inte om detta svar hjälper dig i den situation som du nu befinner dig i, men jag hoppas att jag kunnat förklara bättre hur bedömningarna görs och hur tanken bakom har varit.

Vänliga hälsningar,

Susanne Hagbard
FP:s valcenter
info@liberal.se - 020-53 53 53
www.folkpartiet.se

---

----- Original Message -----
From: Kristdemokraterna
To: Mats Eriksson
Sent: Monday, May 18, 2009 11:13 AM
Subject: Re: Fråga om hur ni ser på försäkringskasseläkarsystemet


Hej Mats,
tack för ditt mail om försäkringsläkare.

Det system vi har, med försäkringsläkare, som "överprövar" läkarnas sjukskrivningar har vi haft länge. Försäkringsläkarens bedömning är det som är avgörande för om sjukförsäkringen ska betalas ut eller ej. Om man är missnöjd med dennes bedömning kan man begära omprövning av beslutet. Är man fortfarande missnöjd kan man överklaga till länsrätten och i sista hand till regeringsrätten.

Visst kan det bli fel, och visst känns det underligt att en person som man inte har träffat ska pröva ens sjukdomstillstånd och arbetsförmåga. Men systemet med överprövning och överklaganderätt är till för att det ska bli så likartad och rättvis bedömning som möjligt. Vi har sökt men inte lyckats finna någon annan modell som skulle fungera bättre och i väntan på att någon kommer med ett sådant förslag får vi hålla kvar den modell vi har idag.

Vänliga hälsningar
Kristdemokraterna
www.kristdemokraterna.se

---

Svar från övriga kommer förhoppningsvis och publiceras allt efter de inkommit ...

---

- Egen insändare 2009-04-04

6 kommentarer:

  1. Herre jösses, jag undrar varför Socialdemokraterna svarade på en fråga som du "inte" ställde, snacka om klumpigt svar, Va ?

    Thomberg

    SvaraRadera
  2. Hej! jag skulle allt bra gärna vilja veta vad begreppet försäkringsmedicinskt underlag innebär!

    SvaraRadera
  3. Linda Åberg:
    försäkringsmedicinskt underlag = läkar och sjukgymnast etc. -utlåtanden + t ex expertutredningar, typ undersökningar, tester på institut e.d.
    Kort sagt alla handlingar som har med din sjukdom att göra!
    Kanske dessa länkar som jag hittae vid en snabb sökning på Google kan vara till någon hjälp också?
    http://www.whiplashinfo.se/myndigheter/FK/forsakringsmedicinska_mallar.htm
    och här finns begreppet förklarat: http://www.whiplashinfo.se/forsakringsmedicin/modell_for_forsakringsmedicinsk_.htm


    MvhME/Mats

    SvaraRadera
  4. Jag ska be att få tacka för det snabba svaret! Du är trippelt så effektiv som Försämringskassan och Arbetsförnedringen är ineffektiva, alltså är avståndet ljusår emellan!
    Tack!
    Linda Åberg, HKP

    SvaraRadera
  5. Allt detta skitskriveri från alla dessa partier,de tar inte frågan på allvar!
    De inser inte att folk faktiskt blir illa behandlade,sjuka som inte kan jobba och är sjuka fråntas sina liv totalt!
    Kastade in i skulder,socialbidrag..sånt hjälper inte en människa ut i jobb!
    Man blir heller inte en bra medborgare,man får ett hat!
    Människor som tar sitt liv i desperation,vad jag förstår så är det fler än vad vi vet som faktiskt tagit sina liv!
    Försäkringsläkaren ska hjälpa dem i sina bedömningar?????

    När en specialist säger canser så har man canser,men ändå så anses man frisk och ska jobba!
    Försäkringsläkaren är bara en konsult som befriar handläggaren från sina beslut!
    De gör sjuka friska för vi sjuka anses som parasiter!
    Att sätta folket på socialbidrag gör att vi blir fråntagna våra liv,vi ska pinas ännu mer!
    På socialbidraget är du fråntagen allt!Du är totalt under reglernas makt!
    Blir du sjuk ska du lida ännu mer,folket anser du har inte rätten att LE,röra dig...skulle inte vara stolt över att vara anställd hos FK,skulle aldrig söka jobb där under rådande system!
    Skulle skämmas,få ångest,skulle jag även om jag vore försäkringsläkare,som sitter med äcklig makt över individer,sen lever gott och vidare i sitt liv,utan att ens må skit...tänk vad pengar kan göra!

    SvaraRadera
  6. MRESURS
    Om du inte är till arbetsmarknadens förfogande får du inget socialbidrag heller. Då är det arbeta/sysselsättning tills tills du stupar eller leva utan inkomst och på gatan som återstår! OM du nu inte hittar en väldigt förstående arbetsgivare som accepterar frånvaro från en "frisk" (friskskriven av fk alltså), Rysk roulette!

    Vi har ju inte dödsstraff lr tortyr i sverige, inte officiellt alltså, men gillar man att mörda och plåga folk så kan man ju alltid ta jobb på Försäkringskassan!!!

    MvhME/Mats

    SvaraRadera

Det är fritt fram att uttrycka sig hur man behagar!
Dock rasister, samt (M)azister som hånar sjuka och svaga ombedes vänligen men bestämt att söka sig till sina mörkbruna hålor och slicka varandras rövar!
Med vänliga hälsningar Mats