2009-07-19

- Om tjänstefel m.m (brottsbalken 20 kap 1 §)

Nu har vi iofs snälla och kompetenta myndigheter i sverige som knappast behöver anmälas för några tjänstefel! Men om det otroliga skulle inträffa att du skulle bli utsatt för det, ett tjänstefel alltså, mot all förmodan, ja då kan du polisanmäla;

- Om tjänstefel m.m (brottsbalken 20 kap 1 §)
//1 § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften skall dömas för tjänstefel till böter eller fängelse i högst två år. Om gärningen med hänsyn till gärningsmannens befogenheter eller uppgiftens samband med myndighetsutövningen i övrigt eller till andra omständigheter är att anse som ringa, skall inte dömas till ansvar.
Om ett brott som avses i första stycket har begåtts uppsåtligen och är att anse som grovt, skall dömas för grovt tjänstefel till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om gärningsmannen allvarligt har missbrukat sin ställning eller om gärningen för någon enskild eller det allmänna har medfört allvarligt förfång eller otillbörlig förmån som är betydande.
Den som är ledamot av en beslutande statlig eller kommunal församling är inte underkastad ansvar enligt första eller andra stycket för någon åtgärd som han vidtar i denna egenskap.
Vad som sägs i första och andra styckena skall inte heller tillämpas, om gärningen är belagd med straff enligt någon annan bestämmelse.//

Ovanstående kan ju vara bra att veta, om nu det helt osannolika skulle hända, mot all förmodan, gud förbjude, att en svensk tjänsteman, exempelvis på Försäkringskassan, skulle slarva, underlåta eller dylikt, kort sagt begå ett tjänstefel, vilket som sagt knappast händer, men ändå, kan vara intressant att veta ur ett teoretiskt hypotetiskt perspektiv. Man vet aldrig du kanske vill bli jurist en dag?

- Tråd på Sociala Meborgargardet

1 kommentar:

Det är fritt fram att uttrycka sig hur man behagar!
Dock rasister, samt (M)azister som hånar sjuka och svaga ombedes vänligen men bestämt att söka sig till sina mörkbruna hålor och slicka varandras rövar!
Med vänliga hälsningar Mats