2009-03-23

- Att ta hand om sin syn och tänder har ingen fattig råd med

Från Netdoktor.se

"Tandhälsan fortfarande en klassfråga
Trots att tänderna behöver lagas struntar 850 000 svenskar i att gå till tandläkaren på grund av att de inte har råd. Det visar Statens folkhälsoinstituts årliga nationella enkät.

- Klassklyftorna syns tydligt i svenskarnas munnar. Flera studier visar att det finns en stark koppling mellan tandhälsan och de socioekonomiska faktorerna. Att ha dåliga tänder är ungefär fem gånger vanligare bland människor med ekonomiska svårigheter än bland medborgare med god ekonomi, säger Björn Klinge, professor vid odontologiska institutionen på Karolinska institutet.

Sedan början av 1990-talet har det blivit allt dyrare att laga tänder. År 1993 stod patienterna för 39 procent av de samlade tandvårdskostnaderna, men tio år senare betalade patienterna 62 procent, enligt en analys av LO.

Björn Klinge propagerar för att tandvården ska ingå i sjukförsäkringen och ingå i högkostnadsskyddet så att ingen behöver betala mer än 900 kronor per år för sjukvård.

- Tänderna hör ju till kroppen, säger han. Om en av dina tänder är allvarligt skadad och måste lagas eller ersättas kostar det minst tio, tjugo gånger mer än om du bryter käken eller får cancer i munnen. Det är orimligt, och följderna för de fattiga är ovärdiga."

Källa: Dagens Nyheters nätupplaga 2009-03-23 och Netdoktor.se


Å andra sidan, om den fattige endast umgås med andra fattiga med dålig syn så behöver man åtminstone inte bry sig om vad dom ska tycka! Ögonen ingår ju inte heller i sjukförsäkringen/högkostnadsskyddet och därmed så syns inte de dåliga tänderna! Och värkande tänder kan man ju dra ut själv om man vill!

En person som inte behöver bekymra sig om att inte ha råd att ta hand om sin hälsa eller att inte ha råd med mat för dagen är Margot Wall(s)tröm! Politikerklassen tar hand om varandra och lever gott på skattebetalarnas bekostnad som vanligt!

-

2 kommentarer:

  1. Ja precis vad du och jag pratade om. När fan ska det bli till en ändring tro?

    SvaraRadera
  2. Inger
    Ändring på saker och ting blir det först när folk vågar protestera!
    Som det är idag dör folk tydligen hellre själv samt låter andra dö och sköter sig själv hellre än att protestera!


    MvhME/Mats

    SvaraRadera

Det är fritt fram att uttrycka sig hur man behagar!
Dock rasister, samt (M)azister som hånar sjuka och svaga ombedes vänligen men bestämt att söka sig till sina mörkbruna hålor och slicka varandras rövar!
Med vänliga hälsningar Mats